Pijn
Helaas zijn er nog teveel mensen die chronisch, dagelijks pijn hebben. Zorg en Match is geïnteresseerd in hoe mensen meer invloed uit kunnen oefenen in pijn (beleving), zodat zij de regie over hun eigen leven meer terug krijgen. Hieronder kunt u een samenvatting lezen van het pijnsymposium dat wij hebben bijgewoond. Spreker hiervan was: Wilco van Genderen, Diabetes Vereniging Nederland.
> Pijn en diabetes gaan regelmatig hand in hand, maar ook als u geen diabetes heeft maar wel pijn, hopen wij dat deze samenvatting u tot nut is.
Symptomen die voor kunnen komen als u last heeft van diabetes zijn:
– doof gevoel (ongevoeligheid bij warmte/kou)
– tintelen/ prikkelend gevoel
– gevoel van branderigheid
– scherpe pijn/ kramp
– overgevoeligheid
– verstoord evenwicht, gevoel dat de coördinatie niet goed is
– jeuk
– koude voeten/ benen (koud tot op het bot)
– het gevoel alsof er mieren over u heen lopen
Er is een verschil tussen neuropathie, aan een kant pijn, en polyneuropathie, aan beide (meerdere) kanten pijn.
Daarnaast is er een verschil tussen autonome neuropathie en perifere neuropathie.
Natuurlijk is het van belang om aan te geven bij uw arts of u last heeft van neuropathie en polyneuropathie. Probeer altijd zo precies mogelijk te zijn in waar u de pijn ervaart. Vraag aan uw arts of het voortkomt uit uw autonome of uw perifere zenuwstelsel. Daarnaast is het van belang om bij uw arts aan te geven wat u pijnscore is. De pijn thermometer loopt van 0 (geen pijn) tot 10 (hevigste pijn). Soms is het voor de nauwkeurigheid prettig om per uur aan te geven wat uw pijn score is en of het een drukkende/zeurende/stekende/schietende pijn is. Op die manier hebben u en uw arts een completer beeld.
Pijn is op te delen in verschillende oorzaken.
Het kan een signaal zijn:
– ter bescherming
– als noodzaak
– acuut en chronisch
– langdurig
Als pijn langdurig, chronisch is, zonder dat het nog een verdere signaal functie heeft dan wordt het belemmerend in het dagelijkse leven. Veel mensen gaan op zoek naar oplossingen. Als u inmiddels in het traject zit van pijnbestrijding dan kan het zijn dat uw arts meerdere opties bespreekbaar maakt. Te denken valt aan:
– antidepressiva
– anti epileptica
– crèmes/ gel
– tens (verschillende signalen die door een TENS apparaat uitgezonden worden)
– zenuwblokkades
– Tontoforese (stroomcirkel medicatie)
– Gesprekstherapie
Misschien ervaart u weerstand bij een van deze methoden. Het klinkt misschien ook een beetje gek als je pijn hebt en je krijgt antidepressiva, anti epileptica of juist gesprekstherapie. Toch zijn deze methoden bij sommige vormen van pijn geschikt gebleken. Pijn blijft heel persoonlijk. De juiste methode voor pijnbestrijding is dan ook een uiterst precieze, en daardoor soms langdurige weg. Als u huisarts hier niet voldoende over weet kunt u kijken of een pijnpoli misschien iets voor u is.
Wij willen graag benadrukken dat dit slechts onze samenvatting is, er is nog zoveel meer op het gebied van pijn (bestrijding). Zorg en Match is niet gespecialiseerd hierin, voor meer info verwijzen wij u door naar uw huisarts.